Kuidas ja millal valmib selleaastane värske mesi?

Värske mesi otse vurrist
Värske mee ootuses on paslik täpsemalt kirjutada, miks me ikka veel ootame värsket mett, kuigi kannud on juba pooltäis ja milline on kvaliteetne mesi?

Paar nädalat oleme juba oodanud ning allolevast tekstist tuleb välja, et väga kaua enam ootama ehk ei peagi. Kas sul on juba värske mesi tellitud? Võid seda meie e-poest teha!
Mesi on tervistav ja energiarikas looduslik magusaine. Mee valmistamiseks korjavad mesilased põhiliselt õistaimede nektarit, lisades ensüüme ja bakteritsiidseid ühendeid. 

Nektar koosneb veest, suhkrutest, valkudest ja mineraalainetest. Mesilane külastab ühe korjelennu ajal sadu õisi, kust kogutud nektari (u 40-50mg) paneb meepõide ja toob tarru. Mesilase enda kehakaal, olgu siinkohal välja toodud, on 90 mg.  Meele lisatud ensüümide toimel lõhustub nektaris olev liitsuhkur (sahharoos) lihtsuhkruteks (glükoosiks ja fruktoosiks).

NB! Et toota 1 kg mett, peaksid mesilased külastama nelja miljonit lilleõit.

Kui korjemesilased saabuvad nektariga tarru, annavad nad selle üle tarumesilastele, kes veavad selle laiali kärjekannudesse. Mee valmimise etapis paigutatakse mett mitu korda ühest kärjekannust teise, samal ajal ventileerivad ja kütavad mesilased taruõhku kuni nektari valmimiseni. Seda nimetatakse mõnikord ka "mee küpsetamiseks".

Millal siis saab värsket mett?

Värske mesi valmib üldjuhul 4-6 nädala jooksul
Metsagrupp karjukarjusega
pärast esimese nektari korjamist ning mee valmimisest annab märku see, kui kärjekannud on mesilaste poolt vahakihiga kinni kaetud. Vahakihi eesmärk on kaitsta valmis mett.

Värske mesi on vedel, kuid aja möödudes ta kristalliseerub. Seda, kui kiiresti mesi kristalliseerub, mõjutab korjetaimede päritolu (taimed määravad fruktoosi ja glükoosi suhte, millest sõltub mee kristalliseerumine). Palju fruktoosi sisaldav mesi püsib kaua vedelana (N; paakspuu ja kanarbikumesi).

Kui mesi on õigesti töödeldud, säilib ta kaua. Oluline siinkohal on teada, et normaalne mee niiskusesisaldus on 15-20%.  Kui vee sisaldus mees tõuseb üle 20% ning on sobiv temperatuur, võivad hakata vohama pärmseened ja mesi võib minna käärima. Tavapärasest kõrgema niiskusesisaldusega on kanarbikumesi, mille normaalne vee sisaldus on 23-24%.

Töötlemise juures on mee kvaliteedi tagamise puhul oluline kasutada õiget temperatuuri.  Mee omadusi kahjustamata võib mett sulatada maksimaalselt 40 kraadini.  Kõrgemate temperatuuride juures kaotab mesi oma kasulikud omadused. Seepärast soovitame vedelat mett osta oma lemmikmesiniku käest.


Millist mett Eestis leidub?

Soosaare soo meie mesilagrupi juures
Suur osa Eestimaa meest on segamesi (polüfloorne mesi). Nektari korjeala järgi võib Eestimaa mee rühmitada aasa-, niidu-, metsa- ja rabataimede meeks. Nektari korjeaja järgi võib mett rühmitada kevad-, suve- ja sügistaimede meeks.

Monofloorsetest metest on Eestis levinumad tatra-, kanarbiku- ja võilillemesi. 


Meie mesi on üldjuhul segamesi, kuid kuna meie korjealad asuvad ka Alam-Pedja looduskaitseala serval ja Soosaare soo ääres, saame me aegajalt ka kanarbikumett (mõnel aastal kanarbikunektari sisaldusega mett). 


Eelmine
Mee kasulikud omadused turgutavad immuunsüsteemi
Järgmine
Kingi lähedastele jõuludeks eestimaiseid emotsioone!

Kirjuta esimene kommentaar

Email again: