Mee kasulikud omadused turgutavad immuunsüsteemi

2020.a. mesilasema
Tänasest oleme ootevalmis, et selleaastane värske mesi pidulikult vastu võtta. Mesinikud käivad mesilasi poputamas, kui nüüd ilmataat ka veidike heldem oleks, siis oleksime eriti rõõmsad.
Foto: Ilusad pontsakad mesilased/22.05.2020 


Jälgi meie selleaastase mee valmimise teekonda Meemeistrite FB ja Instagrami kontolt.

Lisaks saad meie e-poest vormistada värske mee tellimuse JUBA TÄNA ning loodetavasti on jaanipäevaks värske mesi sinu pidulaual ilma, et peaksid seda ekstra kusagilt taga ajama.

NB! Tallinna ja Tartu ning Tallinn-Tartu mnt. äärsetesse kodudesse toome värske mee TASUTA kohale nädala jooksul pärast esimest vurritust. Mujale saatmiseks kasutame SmartPosti teenust.
Mesilagrupp metsa serval

Senikaua kui mesilased töötavad ja mesi valmib, tasub üle korrata mee kasulikud omadused.

Kõige tähtsam mee kasulikkuse hindamisel on, milline on mee kvaliteet, tootmis- ja hoiustamismeetodid. Veendu oma mee kvaliteedis, valides endale usaldusväärne mesinik. 
Foto: 22.05.20 metsagrupp aedikus

Ravimtaimedega võrreldes on mee eelis see, et lisaks taimedest pärinevatele kasulikele ainetele sisaldab see ka mesilaste ensüüme. Naturaalses mees on keskmiselt 17,2% vett, 0,4-0,8% täisväärtuslikke valke ja 81,3% erinevaid suhkruid. Vitamiinidest on meest leitud C-, B1-, B2-, B6-, PP- ja K-vitamiini, biotiini, fool- ja pantoteenhapet, samuti mitmeid mineraalaineid. Väga tähtsad komponendid on ka fermendid, millest mees leidub diastaasi, invertaasi ja katalaasi.

Et mee väärtus säiliks, tuleb vältida selle kuumutamist üle 40 kraadi, samuti ei tohi mett panna külmkappi. Mee pikemaks säilitamiseks tuleb seda hoida kuivas ja jahedas ruumis.

Mee põhilisemad kasutegurid:

1. Kõrge antioksüdantide tase tugevdab sinu immuunsüsteemi - mees sisalduvad ained on efektiivsed vabade radikaalide eemaldajad meie kehas. Mesi otseselt ei ravi haigusi, kuid tugevdab inimese immuunsüsteemi ja aitab haigusi ennetada.

2. Mesi on põletikuvastase toimega ning võib mõjuda ka antibiootikumide suhtes resistentsetele bakteritele. Sobib hästi kurguvalu puhul, kuna anitbakteriaalne toime hävitab põletikku tekitavaid baktereid.  Mett soovitatakse hingamisteede haiguste ärahoidmiseks ja raviks, sest mesi desinfitseerib suu, neelu ja seedekulgla limaskesti.

3. Mesi kui magustaja ja energiaallikas
 –  mesi sisaldab u 69% ulatuses kergesti imenduvat glükoosi ja fruktoosi. 
Igipõline võrdlus on mesi vs. valge suhkur: 1 teelusikatäies sisaldab u 64 kilokalorit, 1 teelusikatäis suhkrut annab u 5o kilokalorit. Mesi aga on palju paremini seeditav ning lisaks sisaldab ka paljusid muid kasulikke vitamiine.

Ergutab ka ajuvereringet ja sobib hästi sportlike võimete parandamiseks, kuna aitab hoida  veresuhkru taset, taastada lihaste energiat ja glükogeeni taset peale trenni. 1 lusikatäis mett enne trenni tagab piisava energiavajaduse.

Eriti väärtuslik on mesi kasvavale organismile. Laste (aga ka vanade inimeste) organism omastab mett palju paremini kui teisi magusaineid. Lastel suurendab mesi hemoglobiini hulka veres ning tugevdab organismi ja kiirendab kasvu.

4. Mesi kui kaalu alandajana
 -  kuigi mees on rohkem kaloreid kui suhkrus, aitab sooja veega segatud mesi lagundada kehas talletunud rasvu ning pideva tarbimise tulemusena aitab langetada kaalu.

5. Reguleerib veresuhkru taset
 – seda eriti koos kaneeliga, mille kõrge kroomisisaldus lisab veresuhkru alandamisele lisaefekti.

6. Alandab vererõhku - mett soovitatakse süüa kõrgvererõhu ja kehvveresuse puhul, sest mesi soodustab vereloomet.

7. Antibakteriaalsete omadustega antiseptikum
 – mett võib kasutada antiseptikuna, kuna ta omab antibakteriaalseid omadusi.
Tänu nahka pehmendavale ja toitvale toimele ning antibakteriaalsetele omadustele kasutatakse mett ka kosmeetikas (maskid, kreemid, saunamesi).

8. Rahustab kesknärvisüsteemi ja lõõgastab silelihaseid. 

9. Haavade parandajana
 – tänu anti-mikroobsetele omadustele parandab mesi halvasti paranevate haavade lõhna ja kiirendab paranemise protsessi stimuleerides kudesid haava piirkonnas. 


Kasutatud kirjandus:
Mesi on heaPostimees, Looduspere

Eelmine
Maitsemesi lisandiga mitmekesistab toidulauda
Järgmine
Kuidas ja millal valmib selleaastane värske mesi?

Kirjuta esimene kommentaar

Email again: